лого                                               
Sunday, 2024-05-19, 2:48 PM
Добредојде Гостин | RSS
 Радио Број 1 Во Македонија Black Or White  
Black Or White Radio
Почетна | Форум | Логирање панел | Логирање
[ Нова Порака · Регистрирани · Форум Правила · Пребарувај · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Форум » Рецепти » Рецепти » Пити Солени , Баници, Буреци » Леб што не се меси (Леб што не се меси)
Леб што не се меси
KateDate: Monday, 2014-11-10, 3:41 AM | Message # 1
Private
Group: Пријатели
Messages: 9
Reputation: 0
Status: Offline
СОСТОЈКИ :

500 гр брашно 

1/2 свеж квасец 

(20 гр) 1 кафена лажичка сол 

300 мл вода 

1/2 кафена лажичка шеќер 
#

ПОДГОТОВКА :

1.Во пластичен сад се ставаат сите состојки. Со дрвена лажица се замешува
неколку пати, додека сите состојки не се соединат. Најтешкиот дел од работата е
завршен:) 

2.Пластичниот сад го покриваме со крпа и го оставаме тестото да отстои од 10-12
часа. Доколку е премногу топло, тестото слободно ставете го во фрижидер. 

3.По 12 часа тестото е спремно за печење. Уклучете ја рерната на 200°C и садот
за печење (кој мора да има поклопец) ставете го добро да се загрее.

4.Забелешка: Италијанците овој леб го викаат чабата. Може да ви послужи за
правење на вкусни брускети. 

5.Кога садот е загреан, лебот се префрлува во него и се пече 30 минути на 200°C
со поклопец и уште 15 минути откриено. 

6.Лебот треба да се лади минимум еден час за да биде крцкав и лесен за варење.
                                                          
Attachments: 5654789.jpg (93.2 Kb)
 
Форум » Рецепти » Рецепти » Пити Солени , Баници, Буреци » Леб што не се меси (Леб што не се меси)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright Black Or White Radio © 2024

Dj Edi
Website builderuCoz Dj Edi